Bienenleben schützt Menschenleben

Učenci OŠ Cerkno so pri projektu Bienenleben schützt Menschenleben sodelovali z dvema tujima šolama.  V okviru projekta so odkrivali pomen čebel za okolje prek tradicionalnih obrti, jezika, kulinarike in medicine.

O projektu

Prevod naslova projekta je »Življenje čebel ščiti življenje ljudi« in čebele so bile tudi rdeča nit vseh aktivnosti. Vsebinsko so odlično prepletli preteklost (obrt) s prihodnostjo (skrb za okolje) na multidisciplinaren način: pri pouku kemije, likovne umetnosti, pri nemščini kot izbirnem jeziku ter v okviru dnevov evropske kulturne dediščine.

K sodelovanju so povabili tudi lokalnega čebelarja in izdelovalko dražgoških kruhkov ter obiskali Čebelarski muzej, kar je v duhu sodelovanja s širšo skupnostjo zelo pohvalno. Iz projektnih aktivnosti je razvidna zelo angažirana participacija vseh partnerjev v projektu.

Še posebej izpostavljamo praznovanje svetovnega dneva čebel, ko so se šole v živo srečale na zaključnem srečanju v Radovljici, kar je zahtevalo od sodelujočih še posebej veliko mero usklajenosti. Projekt ocenjujemo kot primer dobre prakse na temo trajnosti in kakovostnega sodelovanja med partnerskimi šolami, pohvalna pa je tudi izbira aktualne teme.

Širši učinki

Projekt odlikuje tudi zelo dober dostop do bogatega in preglednega nabora gradiv, ki so lahko v pomoč tudi drugim učiteljem in učencem (kvizi, navodila za samostojno ustvarjanje izdelkov iz voska), kar spodbuja trajnost.

Osnovna šola Cerkno je za projekt prejela zlati kabel 2022 v posebni kategoriji zeleni eTwinning. Vse prejemnike omenjene nagrade in opis nagrajenih projektov najdete tudi v tej brošuri.Za ogled ostalih primerov obiščite stran Primeri dobrih praks.

CMEPIUS
Skip to content