Gostinstvo in turizem

#ISKANIPOKLICI

Izberi poklic, kjer boš lahko s ponosom opazoval rezultate svojega dela, ki se bodo izražali v obliki nepozabnih doživetij. Poklici v gostinstvu in turizmu so za tiste, ki uživajo v delu z ljudmi, imajo radi dobro hrano, pijačo in dogodke ter se navdušujejo nad spoznavanjem drugih kultur, jezikov, glasbe, umetnosti in naravnih lepot.

Vsaka skodelica kave, vsaka postrežena jed, vsaka prijazna beseda ima svoj namen in prispeva k oblikovanju izjemne izkušnje za goste, ki obiščejo naše kraje.

Spremljaš lahko, kako se tvoja strast in skrb za podrobnosti prelivata v resničnost, kako se gostje navdušujejo nad raznolikostjo kulinarike, prijaznostjo osebja in lepotami narave. Delo v gostinstvu in turizmu prinaša tudi občutek ponosa, ko vidiš, kako tvoje strokovne sposobnosti navdušujejo ljudi iz celega sveta.

Zanimivosti

V gostinstvu je v začetku 2023 primanjkovalo približno 400 kuharjev in kuharic, pomočnikov kuharja ter picopekov. Prav tako je primanjkovalo okoli 160 dietnih kuharjev, 160 natakarjev, približno 10 vodij gostinstva in vodij kuhinje.

V turizmu je leta 2023 primanjkovalo približno 120 hotelskih receptork in nekaj turističnih informatorjev in informatork ter turističnih vodnikov.

Povprečna plača kuharjev in kuharic je do 1900 evrov bruto. Povprečne plače natakaric in natakarjev se gibljejo okoli 1400 evrov bruto + napitnine! Vodja kuhinje mesečno zasluži do 3300 evrov bruto, vodja gostinstva pa do 4700 evrov bruto na mesec. Povprečna plača hotelskih receptork in receptorjev je okoli 1400 evrov bruto na mesec.

Spoznaj nas

Poklici

Vsi ljudje imamo potrebo po dobri jedači in pijači, sprostitvi v tujini ali na domačih tleh – kaj pa pravzaprav napravi dobro vzdušje? To so ljudje. Posamezniki, ki s svojo prijaznostjo in vludnostjo marsikomu polepšajo dan ob skodelici odlične kave, s svojo gostoljubnostjo in znanjem odgovorijo na vsa zaskrbljena vprašanja turistov, ali pa pripravijo tisto okusno jed, zaradi katere se gostje vedno znova radi vrnejo nazaj.

Poklici, za katere na srednji šoli s področja gostinstva in turizma pridobiš odlično znanje in vrhunske veščine za dinamično delo v mednarodnem okolju:

Natakar/-ica
Kuhar/-ica
Pomočnik/-ca kuharja
Dietni/-a kuhari/-ica
Picopek
Vodja kuhinje
Vodja kuhinje
Vodja gostinstva
Turistični/-a informator/-ka
Turistični/-a vodnik/-ca

Šole

Vpis v srednjo šolo s področja gostinstva in turizma je izjemno koristen, saj ti omogoča pridobivanje specializiranega znanja in veščin v industriji, ki ima številne priložnosti za uspeh. S tem izobraževanjem se boš naučil/-a umetnosti gostoljubja, kuhanja in priprave jedi ter spoznal/-a pomembnost odlične storitve v turističnem sektorju. Poleg tega ti ta izbira omogoča širok spekter kariernih možnosti, kot so kulinarični strokovnjaki, hotelirji, organizatorji dogodkov ali turistični vodniki, ter te hkrati pripravlja na dinamično in mednarodno delovno okolje.

Srednješolski program ‘Gostinstvo in turizem’ nudi šolanje v različnih smereh, izvaja pa se na 13 šolah v Sloveniji.

Programi

Programi, ki se izvajajo na srednjih šolah ‘Gostinstvo in turizem’ so naslednji:

Gastronomske in hotelske storitve
triletni program srednjega poklicnega izobraževanja SPI
Gastronomija in turizem

štiriletni program srednjega tehniškega in strokovnega izobraževanja

Gastronomija

3+2 dvoletni program poklicno tehniškega izobraževanja

Dijaki, ki že v srednji šoli dosegajo dobre rezultate, so prizadevni, nadarjeni in zagnani, svojo pot nadaljujejo na univerzitetnih programih. Imajo na voljo dve možnosti: lahko izberejo opravljanje dodatnega predmeta splošne mature ali pa enoletni maturitetni tečaj in nato celotno splošno maturo, ki jim omogoča prijavo na vse študijske programe. Dijaki gostinskih in turističnih šol se najpogosteje odločajo za študij tujih jezikov, kot so angleščina, nemščina, italijanščina, pa tudi za študij turizma, ekonomije, uprave, zgodovine, geografije, sociologije ter za področja, kot so antropologija, pomorstvo, razredni pouk, pravo in še mnoga druga.

Dijaki gostinskih in turističnih šol pridobijo tudi številna predznanja, ki jim omogočajo razširitev delovanja ne le na področju turizma in gostinstva, ampak tudi na mnogih druge panoge, kot so ekonomija, organizacija dela, varovanje, varstvo okolja, logistika in celo fizioterapija.

Strokovni predmeti

Strokovni predmeti, ki jih boš spoznal/-a v izobraževanju na področju gostinstva, obsegajo široko paleto veščin in znanj, potrebnih za uspešno delovanje v gostinski in turistični industriji.

Vsak predmet predstavlja priložnost za izpopolnjevanje in poglobitev različnih spretnosti, ki so ključne za zagotavljanje vrhunske izkušnje.

  • Estetika in senzorika razkrivata svet okusov, arom in tekstur. Naučil/-a se boš prepoznavati kakovostne sestavine, pravilno kombinirati okuse in ustvarjati harmonične jedi, ki nas osupnejo tako z okusom kot tudi s prefinjenim videzom.
  • Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu te popeljejo na kulinarično potovanje, kjer boš spoznal/-a tradicionalne in sodobne kuhinje ter vinske posebnosti tako doma kot tudi po svetu.
  • Restavracijsko slaščičarstvo te vodi v svet sladkih kreacij. Spoznal/-a boš osnove priprave različnih slaščic, umetnost dekoriranja ter se naučil/-a ustvarjati zapeljive sladke razvade, ki bodo razveselile vsake brbončice.
  • Predmet animacija pa ti bo omogočil razvijanje veščin animiranja in organizacije animacijskih programov za zabavo gostov. Spoznal/-a boš metode, tehnike in pristope za ustvarjanje nepozabnih in zabavnih trenutkov za vse goste.

Štipendije

Vsi dijaki in dijakinje imajo možnost štipendij na vsakem programu. Štipendije nudijo številni delodajalci, na voljo pa so tudi štipendije za deficitarne poklice. Vsak dijak ali dijakinja, ki se vpiše v program Gastronomske in hotelske storitve prejme štipendijo, ki trenutno znaša 118,48 EUR* mesečno.

Na voljo so tudi kadrovske štipendije, a je njihova višina odvisna od delodajalca. Nekateri delodajalci nagrajujejo tudi za visok učni uspeh in dodatno delo med počitnicami preko napotnic. Štipendirani dijaki imajo tudi višje urne postavke.

Izmenjave in praktično usposabljanje

V vseh navedenih programih je mogoče sodelovati v mednarodnih izmenjavah po vseh državah Evropske unije, dijak ali dijakinja pa PUD (praktično usposabljanje pri delodajalcu) opravlja v restavracijah in hotelih v tujini.

Najpogosteje se dijaki odločajo za Španijo, Portugalsko, Francijo, Finsko, Tenerife (Španija), v zadnjem času pa tudi za Nizozemsko, Dansko, Severno Irsko in Škotsko. Delovna mesta, ki jih zasedajo, se nahajajo v restavracijah, dnevnih barih na plažah, bazenih, v hotelih in turističnih agencijah. Koristijo se tudi izkušnje pouka na daljavo, saj dijaki redno poročajo o svojem delu v tujini neposredno med uro, ki poteka v učilnici na naši šoli. Partnerske šole prav tako pošiljajo dijake v Slovenijo, tako, da tuji in slovenski dijaki skupaj obiskujejo pouk in izbirne vsebine.

Seveda pa imajo strokovna predavanja v Sloveniji tudi tuji učitelji in drugi strokovnjaki iz gospodarstva.

Praktično usposabljanje je možno na vsakem programu (tako doma kot v tujini), razporejeno pa je v 1., 2. in 3. letnik, v 4. letniku pa se dijaki posvečajo pripravi na poklicno maturo. Dijak s POM pa lahko ob petem predmetu nadaljuje izobraževanje na univerziteti po vertikali, v katero spada srednješolski program.

Miti in resnice

Včasih slišimo, da delo v gostinstvu in turizmu ni cenjeno, vendar lahko ta mit ovržemo že kar tukaj; že sam/-a veš, da se veliko raje vrneš v kavarno, kjer te natakar pričaka z odlično postrežbo, zapomniš si kje picopeki pečejo najboljše pice v mestu, hkrati pa z veseljem ponovno dopostuješ v hotelu, kjer ti je hotelski/-a receptor/-ka prijazno pomagala in odgovorila na vsa vprašanja. Vrhunsko in strokovno delo v gostinstvu in turizmu je zelo cenjeno tako med gosti, kot tudi med delodajalci. Trenutno je na vseh delovnih mestih v gostinstvu in turizmu zaznan porast potrebe po delavcih v višini 30 %.

Predstavljamo ti nekaj resnic o delu v gostinstvu in turizmu:

V gostinstvu trenutno primanjkuje približno 400 kuharjev in kuharic, pomočnikov kuharja ter picopekov. Prav tako primanjkuje okoli 160 dietnih kuharjev, 160 natakarjev, približno 10 vodij gostinstva in vodij kuhinje.


V turizmu primanjkuje približno 120 hotelskih receptork in nekaj turističnih informatorjev in informatork ter turističnih vodnikov.



Povprečna plača kuharjev in kuharic je do 1900 evrov bruto.



Povprečne plače natakaric in natakarjev se gibljejo okoli 1400 evrov bruto + napitnine!


V turizmu primanjkuje približno 120 hotelskih receptork in nekaj turističnih informatorjev in informatork ter turističnih vodnikov.Vodja kuhinje mesečno zasluži do 3300 evrov bruto, vodja gostinstva pa do 4700 evrov bruto na mesec.



Povprečna plača hotelskih receptork in receptorjev je okoli 1400 evrov bruto na mesec.

Prihodnost po zaključku izobrazbe

Na področju gostinstva in turizma se odpirajo številne možnosti za uspešno kariero. Lahko postaneš vodja gostinstva, ki vodi restavracije, bare, gostišča in kavarne ter skrbi za brezhibno izkušnjo gostov, ali pa vodja kuhinje, ki prevzame odgovornost za ustvarjanje in inoviranje jedi ter usmerja kuharsko ekipo.

Če pa te bolj privlači organizacija potovanj in doživetij, se lahko podaš na pot vodje turistične agencije. Ta vodi ekipo pri načrtovanju in izvajanju različnih potovanj ter skrbi za nepozabne izkušnje potnikov. Tisti, ki imate strast do upravljanja hotelov, si zastavite cilj postati vodja hotela, ki skrbi za nemoteno delovanje, visoko kakovost storitev in zadovoljstvo gostov.

Ne glede na to, katero pot izbereš, gostinstvo in turizem ti ponujata priložnost, da uresničiš svoje strasti in ustvariš uspešno kariero v privlačni in dinamični industriji.

Znani, ki so obiskovali srednjo šolo za gostinstvo in turizem

Morda že poznaš nekaj oseb, ki so s svojim talentom in strastjo do gostinstva in turizma dosegli izjemne uspehe. Med njimi so Janez Bratovž, vodja priznane restavracije, ki je zaslovel po svojih inovativnih okusih in vrhunski kulinariki, ter Luka Jezeršek, priznani vodja restavracije, ki se ponaša s svojo izjemno kulinarično ekipo.

Rok, Luka, Martin in Jure Jezeršek
Rok, Luka, Martin in Jure Jezeršek
Gostinstvo Jezeršek
Igor Jagodic
Igor Jagodic
Restavracija Strelec
Uroš Štefelin
Hiša Linhart
Gregor Vračko
Gregor Vračko
Hiša Denk
David Vračko
David Vračko
Restavracija Mak
Uroš Fakuč
Uroš Fakuč
Restavracija Dam
Tomaž Kavčič
Tomaž Kavčič
Gostilna pri Lojzetu
Janez Bratovž
Janez Bratovž
Restavracija JB
Luka Košir
Luka Košir
Restavracija Grič
Jorg Zupan
Jorg Zupan
Restavracija Atelje
CMEPIUS
Skip to content