Gradbeništvo

#ISKANIPOKLICI

Izberi poklic, kjer boš lahko s ponosom opazoval rezultate svojega dela, ki se bodo izražali v obliki prekrasnih domov, pomembnih stavb in izjemnih struktur. Vsak zidak, vsaka ploščica, vsak detajl ima svoj namen in prispeva k oblikovanju prostora, v katerem živimo in delamo.

Spremljaš lahko, kako se tvoje ideje prelivajo v resničnost, kako se zgradbe dvigajo iz ničesar in postajajo simboli razvoja in napredka. Gradbeništvo je priložnost, da ustvarjaš tudi trajnostne objekte, ki so energetsko učinkoviti in ohranjajo naš planet zelen.

Gradbeništvo je več kot le poklic, je priložnost, da pustiš svoj pečat na svetu, da ustvarjaš prostor, ki bo navdihoval ljudi in izboljševal njihovo kakovost življenja.

Zanimivosti

Zadnje tri do štiri leta je v gradbeništvu zelo veliko povpraševanje po delovni sili (številke se merijo v tisočih).

Zaradi pomanjkanja delovne slike v Sloveniji, se delavce dandanes išče celo na Filipinih, v Nepalu ali Indiji.

Nekateri izmed strokovnih predmetov na voljo v gradbeništvu: evidentiranje nepremičnin, fotogrametrija, varstvo okolja, gospodarjenje z odpadki, gradbena mehanika, osnove projektiranja, gradbeni inženirski objekti, itd.

Spoznaj nas

Poklici

Gradbeništvo je področje, kjer lahko izraziš svojo kreativnost in inovativnost, je področje, ki se ukvarja z ustvarjanjem domov za današnje in prihodnje generacije. S pridobljenim znanjem lahko soustvarjaš nove arhitekturne projekte, razvijaš trajnostne gradbene rešitve in se ukvarjaš z oblikovanjem prostora.

Že arhitekt J. Plečnik je načrtoval in gradil izrazito trajnostno. Trajnostno vizijo smo od njegovih časov do danes le malo zanemarili, a sedaj ja skrajni čas, da se ta vizija vrne nazaj. Stabilnost panoge ti lahko zagotovi dolgoročno zaposlitev in možnosti za napredovanje.

Delo v gradbeništvu je sektor, ki nudi široko paleto zaposlitvenih možnosti:

Gradbeni tehnik
Geodetski tehnik
Okoljevarstveni tehnik
Zidar/-ka
Tesar/-ka
Kamnosek/-inja
Dimnikar/-ka
Izvajalec/-ka suhomontažne gradnje
Slikopleskar/-ka
Pečark/-a

(polagalec keramičnih oblog)

Upravljalec/-ka težke gradbene mehanizacije
Pomočnik/-ca
pri tehnologiji gradnje

Šole

Vpis na srednjo gradbeno šolo prinaša številne koristi in odpira vrata do uspešne kariere v gradbeništvu. Gradbeništvo je ključni sektor, ki je pomemben za družbo in gospodarstvo. Potreba po gradbenih projektih je trajna, saj se gradijo in vzdržujejo stavbe, infrastruktura in drugi objekti. Gradbeništvo je dinamična in tehnološko zelo napredna industrija, ki se nenehno razvija, kar ti omogoča, da se ves čas učiš, rasteš in prispevaš k napredku panoge.

V Sloveniji na področju gradbeništva trenutno deluje 5 srednjih šol.

Programi

Programi, ki se izvajajo na srednjih gradbenih šolah so naslednji:

Gradbeni tehnik
štiriletni program
Geodetski tehnik

štiriletni program

Okoljevarstveni tehnik

štiriletni program

Zidar
triletni program
Tesar

triletni program

Kamnosek

triletni program

Pečar – polagalec keramičnih oblog
triletni program
Izvajalec suhomontažne gradnje

triletni program

Slikopleskar – črkoslikar

triletni program

Dimnikar
triletni program
Upravljalec težke gradbene mehanizacije

triletni program

Pomočnik pri tehnologiji gradnje

dvoletni program

S poklicno maturo si dijaki odpirajo možnosti za nadaljnje šolanje na vseh višjih šolah ter na visokih študijskih programih na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani ter na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru. S pridobljenim petim predmetom na splošni maturi, pogosto matematiko, pa imajo možnost nadaljevati šolanje tudi na univerzitetnih študijskih programih, kot so gradbeništvo, arhitektura in geodezija. Možne so tudi izjeme, kjer se posamezniki s tehničnega področja vpisujejo na fakultete zunaj teh inženirskih smeri, na primer na področje strojništva ali celo v družboslovne in ekonomske smeri.

Strokovni predmeti

Strokovni predmeti, ki jih boš spoznal/-a v izobraževanju na področju gradbeništva, zajemajo širok spekter znanj, ki ti bodo omogočila celovito razumevanje in usposobljenost na tem področju.

  • Spoznal/-a boš osnove projektiranja in opisne geometrije, ki ti bodo omogočile ustvarjanje natančnih načrtov in vizualizacij gradbenih objektov.
  • Gradbena mehanika ti bo razkrila zakonitosti in princip delovanja gradbenih konstrukcij, medtem ko se boš skozi kalkulacije naučil/-a natančno ocenjevati stroške gradbenih projektov.
  • Geodezija te bo vpeljala v svet meritev, evidentiranja nepremičnin in uporabe fotogrametrije za pridobivanje geodetskih podatkov. Poglobil/-a se boš v geodetske računalniške programe ter spoznal/-a pomen varstva okolja in trajnostnega gospodarjenja z odpadki in vodami.
  • Stavbarstvo ti bo omogočilo razumevanje gradbenih postopkov in tehnik.

Vse to znanje, podprto z uporabo računalniških programov, kot so AutoCad in Homestyler, ti bo dalo trdne temelje za uspešno kariero v gradbeništvu in geodeziji.

Štipendije

Ogromno izobraževalnih programov na srednjih gradbenih šolah ima na voljo štipendijo za deficitarne poklice. Štipendija trenutno znaša okrog 120 EUR* mesečno.

Podjetje POMGRAD je med vodilnimi akterji na področju kadrovskih štipendij, na voljo pa so tudi vajeniške nagrade v gradbenih poklicih. Razpise za štipendije šole redno objavljajo na svojih spletnih straneh.

Izmenjave in praktično usposabljanje

Izmenjave in prakse v tujini so neprecenljiva priložnost za širjenje obzorij in pridobivanje mednarodnih izkušenj. Srednje gradbene šole se ponašajo s številnimi možnostmi izmenjav širom Evrope in tudi v druge države izven Evrope. Te izkušnje omogočajo dijakom, da spoznajo drugačne kulture, se naučijo tujih jezikov ter se povežejo z vrstniki iz drugih držav.

Praktično usposabljanje z delom je ključnega pomena pri pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj. Okoljevarstveni tehniki imajo 4-tedensko prakso v 2. in 3. letniku, medtem ko gradbeni in geodetski tehniki opravijo 2-tedensko prakso v istih letnikih. Dijaki 3-letnih programov prakso opravljajo 3 tedne v 1. letniku, 9 tednov v 2. letniku in 11 tednov v 3. letniku. Dijaki 2-letnega programa imajo prakso v trajanju 2 tednov v obeh letnikih.

Poleg tega srednje gradbene šole organizirajo tudi strokovne ekskurzije, kjer dijaki obiščejo priznana gradbena podjetja, kot so Opekarna Renče, Opekarna Ormož, Riko Ribnica, tlakovci Oblak, železokrivnica Logatec, betonarna Logatec ter si ogledajo gradnjo severne obvoznice, predora Karavanke, gradnje drugega tira in gradnje kopališča Ilirija. Te ekskurzije omogočajo dijakom, da se poglobijo v realnost gradbeništva in pridobijo vpogled v aktualne projekte ter sodobne gradbene tehnologije.

Gradbene šole si prizadevajo, da ti omogočijo najboljše izobraževanje, praktične izkušnje ter nepozabne priložnosti za razvoj in rast. Verjamejo v moč znanja in izkušenj ter se zavzemajo za izgradnjo močne in odgovorne generacije gradbenih strokovnjakov.

Miti in resnice

Še pred nekaj leti je bilo gradbeništvo povezano z minimalnimi plačami, in gradbeni delavec je bil pogosto »simbolična slika« člankov o minimalni plači, vendar so se plače tehnikov in inženirjev dvignile na spodobno raven. Napredek tehnologij je tudi v gradbeništvu zelo izrazit, tako kot v drugih inženirskih panogah. To omogoča olajšanje stereotipno fizično zahtevnega dela v gradbeništvu. S sodobnimi tehnologijami se je delo v gradbeništvu postopoma transformiralo in omogoča bolj učinkovito in varno delovno okolje.

Predstavljamo ti nekaj resnic o delu v gradbeništvu:


Čeprav lahko gradbeniško delo vključuje fizično aktivnost, so sodobne tehnologije in napredki v gradbeništvu olajšali nekatere naloge ter povečali učinkovitost in varnost pri delu.

Gradbeništvo je pomemben gospodarski sektor, ki ima ključno vlogo pri infrastrukturnih projektih in razvoju države. S stalnim povpraševanjem po gradbenih storitvah so tudi možnosti za zaposlitev in napredovanje.


Gradbeništvo je odprto za vse, ne glede na spol. Vedno več žensk se odloča za kariero v gradbeništvu in se uspešno uveljavlja v različnih vlogah, kot so inženirke, projektne vodje in gradbene delavke.

Delo v gradbeništvu ima svoje prednosti in izzive, vendar pa je pomembno prepoznati, da se področje spreminja in razvija ter ponuja priložnosti za osebno in poklicno rast.

Prihodnost po zaključku izobrazbe

V gradbeništvu se odpirajo neskončne možnosti za vsakega posameznika, da najde pravo smer v gradbeni dejavnosti. Lahko se odloči za študij arhitekture ali gradbeništva, se vključi v raziskovalno dejavnost ali najde svoje mesto v številnih delovnih mestih v gradbenih podjetjih in inštitucijah. Poleg tega so možnosti odpiranja lastnih podjetij vedno na dosegu roke.

V gradbenem sektorju so na voljo ugledne gradbene družbe, kot so Gorenjska gradbena družba, Kolektor, Pomgrad, CGP Novo Mesto. Ta podjetja predstavljajo kakovostno in inovativno gradbeništvo ter ponujajo zaposlitvene priložnosti za ambiciozne posameznike.

Digitalizacija prinaša nove vidike tudi na področje gradbeništva, kar pomeni uvajanje sodobnih tehnologij in novih načinov dela. To vključuje napredno projektiranje, avtomatizacijo procesov in inovativne načine nadzora.

Gradbeništvo je dinamično področje, ki se nenehno razvija in ustvarja prostor za rast in dosežke. S svojo vztrajnostjo, strokovnostjo in inovativnostjo lahko vsak posameznik najde svoje mesto v tem pomembnem sektorju, ki gradi prihodnost našega okolja.

Znani, ki so obiskovali srednjo gradbeno šolo

Miha Guštin
Miha Guštin – Gušti
glasbenik
Sebastijan Cimerotič
Sebastijan Cimerotič
nogometaš
Sašo Udovič
nogometaš
CMEPIUS
Skip to content