Jabolka kakovosti 2022

Nagrade za najbolj kakovostne mednarodne projekte na področju izobraževanja so podeljene!


V sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport smo včeraj podelil nacionalna priznanja za najbolj izstopajoče mednarodne projekte v programih Erasmus+ in eTwinning ter evropske nagrade za inovativno poučevanje za leto 2022.

Prireditev je z navdihujočim uvodnim nagovorom otvorila direktorica CMEPIUS-a, dr. Alenka Flander, ki je poudarila, da je za kakovost mednarodnih projektov pomembna predvsem kakovost posameznikov. »Posameznikov, ki znajo delati z veseljem in s srcem. Ki so ustvarjalni, inovativni in odgovorni, znajo uspešno reševati težave in naloge, se dobro sporazumevati in sodelovati.«  V nadaljevanju je izpostavila pomen ključnih gradnikov  v  mednarodnih projektih. »Poleg sprejemanja sprememb, moramo znati prevzemati tudi odgovornost, si zaupati in biti radovedni,« je povedala direktorica dr. Alenka Flander in nadaljevala:  »Odgovornost ne pomeni le predanost delu in karieri. Odgovornost je tudi vzpostavljanje dobrih medsebojnih odnosov ter to, da vanje vložimo veliko truda, volje, smeha in veselja…. In moramo si zaupati. Ker zaupanje spodbuja sprejemanje izzivov, kreativno razmišljanje in učinkovito komunikacijo. …In moramo biti radovedni. Ker dokler smo radovedni smo se pripravljeni učiti, sprejemati drugačnost, postajati strpnejši in se tudi sami spreminjati. Radovednost je tista, ki vsakič sproti poskrbi za spremembe in prinaša željo po nečem novem.« Nagrajencem se je zahvalila za njihovo voljo, energijo, srčnost. »Hvala za trud in željo, da smo dobri in še boljši. Hvala za vašo pripadnost naši skupni zgodbi, ki ne le nam, ampak tudi naši okolici in posameznikom v njej spreminja življenje,« je zaključila.

Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Darjo Felda, ki je uvodoma povedal, da so Jabolka kakovosti dogodek, ki se ga vedno veselijo, saj gre za nabor najkakovostnejših projektov. Projektov, ki so v resnici zgodbe. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namreč gradi na predpostavki, da je prav kakovost ključna. »Cilj, da postanemo družba znanja, je zastavljen široko, dosegli pa ga bomo lahko le postopoma,« je nadaljeval dr. Felda. Izpostavil je, da so pomemben del poti proti temu cilju prav nagrajenci, prejemniki priznanj kakovosti, poleg konkretnih ciljev in rezultatov pa so pri njihovih projektih pomembne tudi mehke spretnosti. »Udeleženci takšnih projektov se naučijo ceniti sebe in druge. Naučijo pa se prevzeti tudi odgovornost. Za sebe in tudi druge,« je dodal in zaključil z željo po še več takšnih projektih: »Nujno potrebujemo stalne inovacije, stalno iskrenost, stalno iskanje novih poti.«

Sledila je podelitev priznanj, in sicer: jabolk kakovosti za odlične prakse mednarodnega sodelovanja v programu Erasmus+, zlatih kablov zaizjemne projekte v okviru pobude eTwinning in evropskih nagrad za inovativno poučevanje, ki jih je letos drugič podelila Evropska komisija. Prejemniki slednjih so se 25. oktobra že udeležili slavnostne podelitve v Bruslju, tokrat pa so jim čestitali še predstavniki nacionalne agencije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vse tri nagrade odražajo vrednote, ki so nam vsem skupne in si prizadevajo spreminjati svet na bolje. Nagrajencem pomenijo tako čast kot odgovornost, da s svojo lastno zgodbo o uspehu sooblikujejo prihodnost in predstavljajo veliko motivacijo vsem, ki se na pot mednarodnega sodelovanja šele podajajo.

PREJEMNIKI NAGRAD

Jabolka kakovosti so prejeli najboljši projekti v okviru programa Erasmus+, na štirih področjih izobraževanja

Na področju splošnega šolskega izobraževanja sta nagradi prejeli:

 • Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše za projekt »Kritično do alternativnih dejstev« in
 • Ljudska univerza Jesenice za projekt »Verižni eksperiment v vrtcu«.

Na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja sta nagradi prejela:

 • Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora za projekt »Misli neomejeno«, in
 • Strokovni izobraževalni center Ljubljana za projekt »Primerjava vajeniških praks kot priložnost za krepitev šolskih partnerstev«.

Na področju terciarnega izobraževanja je nagrado prejela:

 • Univerza v Ljubljani za projekt »Interactive Course for Control Theory – ICCT«.

Na področju izobraževanja odraslih pa je nagrado prejel:

 • IC Geoss, d.o.o. za projekt »Družinsko izobraževanje MeTURA – Nazaj h koreninam«.

Nagrada zlati kabel je bila podeljena v treh starostnih in eni posebni kategoriji:

 • Starostna kategorija 0–6 let: Vrtec Hrastnik za projekt »Colors in my kindergarten«
 • Starostna kategorija 7–11 let: Osnovna šola in vrtec Apače za projekt »International cats calendar«
 • Starostna kategorija 12–15 let: Osnovna šola Litija in Osnovna šola Antona Ingoliča Spodnja Polskava za projekt »Mission to (Twin)Space«

V posebni kategoriji Zeleni eTwinning je nagrado prejela Osnovna šola Cerkno za projekt »Bienenleben schützt Menschenleben«.

Prejemniki evropskih nagrad za inovativno poučevanje 2022 so bili razglašeni že septembra, v oktobru pa so se udeležili tudi slavnostne prireditve v Bruslju. Prejemniki so:

 • Vrtec Antona Medveda Kamnik v kategoriji predšolska vzgoja in izobraževanje za projekt »With Open Arms«,
 • Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka, prejemnica nagrade v kategoriji osnovnošolsko izobraževanje za projekt »Individuals with Disabilities Education Aim: Together we can!«,
 • Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, prejemnik nagrade v kategoriji splošno srednješolsko izobraževanje za projekt »OPEN IT (Open your technological skills)«,
 • Biotehniški center Naklo, prejemnik nagrade v kategoriji poklicno in strokovno izobraževanje za projekt »Farming as an employment opportunity for people with Mild Intelectual Disability«.

Opisi projektov so objavljeni v brošuri Jabolka kakovosti 2022.

Iskrene čestitke nagrajencem! Neskončno smo uživali v vaši družbi in vseh toplih stiskih rok, ki smo jih bili deležni.

Nagrade Jabolka kakovosti 2022
Prireditev in nagovor sekretarja na MIZŠ, dr. Darja Felde
EITA 2022
Nagrajenci 2022

Oznake:
CMEPIUS
Skip to content