Pogosta vprašanja in odgovori (CEEPUS)

Pogosta vprašanja in odgovori

Moja fakulteta ne sodeluje v CEEPUS programu. Ali lahko grem na izmenjavo preko tega programa?

Seveda. V primeri, da fakulteta oz. visokošolska institucija ne sodeluje v CEEPUS programu se lahko prijavite kot t.i. Freemover. V prvem koraku pri prijavljanju mobilnosti, vas prijavni sistem povpraša ali poznate številko CEEPUS mreže, pri tem koraku označite možnost NE; tako vas bo prijavni sistem preusmeril na prijavo za Freemover študente.

Kako lahko pogledam kaj se dogaja z mojo prijavnico?

Statusi so sledeči:
• Unsubmited (prijavnica ni oddana)
• Waiting for the nomination by home PPU (prijavnica čaka na odobritev lokalnega koordinatorja na matični instituciji),
• Waiting for the nomination by home NCO ( prijavnica čaka odobritev nacionalnega urada CEEPUS v domači državi),
• Waiting for the nomination by host PPU (prijavnica čaka na odobritev institucije gostiteljice (le v določenih državah)),
• Waiting for the nomination by host NCO (prijavnica čaka na dokončno dodelitev štipendije nacionalnega urada CEEPUS v državi gostiteljici).


V kolikor se vaša prijavnica »zatakne« za dlje časa na enem izmed teh statusov, kontaktirajte ustrezno institucijo in povprašajte zakaj vaša prijavnica ni potrjena.

Kako lahko kandidiram za CMEPIUS štipendijo?

CMEPIUS štipendije ne obstajajo, saj je CMEPIUS uradna okrajšava za ime našega centra: Center za Mobilnost in Evropske Programe Izobraževanja in Usposabljanja.

Ali lahko na CMEPIUSu kandidiram tudi za štipendijo za redni študij v tujini?

Na našem centru imamo štipendije za študentske izmenjave, kar pomeni, da morate biti vpisani na akreditirano visokošolsko institucijo v Sloveniji in oditi v tujino na izmenjavo. Za štipendije za redni študij se lahko obrnete na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije https://www.srips-rs.si/ ali pa zasebni štipendijski skladi.

Ali lahko CMEPIUS izpolni in potrdi Letter of Acceptance za Freemover izmenjavo v okviru CEEPUS programa?

Ne CMEPIUS oz. Nacionalna CEEPUS Pisarna ne potrjuje Letter of acceptance za Freemover izmenjave. To pismo lahko potrdi le institucija gostiteljica.

V prijavnici moram napisati Motivation, kaj naj napišem?

V tej sekciji napišite kaj točno študirate, na kateri stopnji ste in katera smer študija. Dobro opišite kaj bi želeli raziskovati, študirati, … na institutcijo gostiteljici kamor želite na izmenjavo. Poskusite zajeti bistvo v nekaj stavkih.

Rad bi podaljšal svojo izmenjavo, kako to naredim? 

Za podaljšanje izmenjave se najprej dogovorite na instituciji gostiteljici, ko se dogovorite o tem obvestite nacionalno CEEPUS pisarno v državi gostiteljici, hkrati tudi zaprosite za podaljšanje v svoji prijavnici v CEEPUS sistemu.

Če ne veste kako naprej, si poglejte osnove mednarodnega sodelovanja ali pa raziskujte naprej.

CMEPIUS
Skip to content