V sredo, 28. junija smo v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani organizirali srečanje za promocijo sprejemanja tujih dijakov na prakso v slovenska podjetja. Na posvetu se je zbrala pisana druščina predstavnikov šol, ki pošiljajo in sprejemajo dijake in študente na prakso, delodajalcev, ki pri tem aktivno sodelujejo, drugih deležnikov, ki imajo pri tem pomembno vlogo in zaposlenih na nacionalni agenciji.
To je bilo prvo tovrstno srečanje in vsi so se strinjali, da je nujno potrebno, da na aktivnost gostovanja tujih dijakov in študentov pogledamo z vseh zornih kotov. Pogovarjali smo se o dodani vrednosti gostovanja tujih dijakov in študentov v podjetju in o izzivih, ki so pri tem prisotni.
Primer dobre prakse je predstavil gospod Miran Ojsteršek iz Gostilne Oštirka, ki je poudaril prednosti, ki jih tako gostovanje prinese tudi ostalim zaposlenim v podjetju, saj se tudi »domača« ekipa s tem razvija. Posebej je izpostavil, da nas ne sme biti strah jezikovnih ovir, saj se z dobro voljo in pozitivnim pristopom premaga vse.
Za vse prisotne je bilo srečanje potrditev, da delajo dobro. Dobili so nove pobude, navdih, nova poznanstva. Strinjali so se, kako pomembno je sodelovanje šole in podjetja, poudarili vlogo mentorja pri tem in da je potrebno ponuditi možnost čim več dijakom in podjetjem.
Rezultat tega srečanja bo tudi brošura, neke vrste priročnik za vse, ki se bodo podali na pot sprejemanja tujih dijakov in študentov na prakso, z njim želimo odpihniti morebitne strahove, zato kar pogumno na to pot, saj je sredstev za gostovanja v Erasmus+ programu vsako leto več!