Cmepius

Razširite svoja obzorja – možnosti sodelovanja z afriškimi visokošolskimi institucijami

17 septembra, 2019

Vas zanima sodelovanje z afriškimi visokošolskimi institucijami? Vas celina zanima, a ne veste katere so prednosti njihovega sistema, katera področja so zanimiva, kako bi začeli? Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite 7. novembra 2019 v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kjer nam bo dr. James Otieno Jowi, član odbora Afriške mreže za internacionalizacijo izobraževanja (African Network for Internationalization of Education, ANIE) predstavil afriški visokošolski sistem, institucije ter možnosti za sodelovanje.

Afriške države so v Erasmus+ program (akcija projekti mobilnosti v visokem šolstvu med programskimi in partnerskimi državami) vključene skozi tri regije in sicer Države južnega Sredozemlja, Južna Afrika in Afriške, karibske in pacifiške države. Financiranje poteka iz treh različnih mehanizmov. Vsako leto je na voljo tudi vse več dodatnih sredstev za sodelovanje z afriškimi državami, kar pomeni še več priložnosti tako za slovenske kot afriške visokošolske institucije.

Primarno, Afrika ni prioritetna regija za slovenske univerze in ostale institucije na področju visokega šolstva; premalo poznavanja te celine je morda ena izmed ovir, vsekakor tudi ni olajševalna okoliščina, da ima Slovenija le eno predstavništvo na tej celini.

V Sloveniji je sodelovanje z afriškimi državami v okviru Erasmus+ programa šibko, tako da že tradicionalno vsako leto ostajajo sredstva za prej omenjene regije, zato je tovrstno srečanje več kot dobrodošla priložnost za informiranje in boljše poznavanje okolja, nabiranje idej za vzpostavitev potencialnih novih partnerstev za sodelovanje z državami, ki za Evropsko Komisijo predstavljajo prednostno področje.

Prijava poteka preko spletnega obrazca, v priloženem vabilu je na voljo tudi okviren program dogodka.