Cmepius

Valorizacijska konferenca s Pedrom Opeko

9 septembra, 2015

Pedro Opeka nas je pustil navdihnjene in polne novega elana ter nam obenem odprl oči in srce za marsikatero stvar, na katero v naši mirni, varni, čisti Sloveniji, niti ne pomislimo.
Številni projekti šol, nevladnih organizacij, univerz, so nam iz prve roke predstavili številne pozitivne učinke sodelovanja z afriškimi, azijskimi, južno-ameriškimi državami in zaključimo lahko le tako, da se odločimo, da lahko pomagamo, da je pomembno sodelovati, imeti pri tem odrto srce in oči. Malo po malo tudi mi, naše institucije ali naši projekti, spreminjamo svet na bolje.

19. oktobra je na Brdu pri Kranju v okviru ELR 2015 potekala letna valorizacijska konferenca, ki je bila tokrat posvečena mednarodnim izobraževalnim projektom, ki jih izvajajo slovenske izobraževalne institucije z državami v razvoju. Številne slovenske organizacije, ki sicer sodelujejo v evropskih programih izobraževanja in usposabljanja, so aktivne tudi v paleti projektov, ki jih izvajajo z državami izven evropskega prostora.

Namen konference z naslovom Mednarodni izobraževalni projekti za razvoj je bil osvetliti, kako naše šole, nevladne organizacije, univerze in drugi, sodelujejo na različne načine z institucijami držav v razvoju po celem svetu, kakšne rezultate prinašajo tovrstni projekti in kakšen učinek imajo na posameznika, na organizacije, na okolje in širše. Poleg izmenjave praks, znanja in izkušenj, smo želeli, da tovrstno sodelovanje predstavimo tudi tistim, ki vanj še niso vstopili.

Osrednji gost konference je bil misijonar Pedro Opeka, ki je udeležencem predstavil zgodbo o zmagoslavju človečnosti – zgodbo o Akamasoi, humanitarni organizaciji, ki jo je leta 1989 ustanovil na Madagaskarju. O tem, kako pomemben je prispevek izobraževalnih institucij k razvoju, pa je v uvodnem nagovoru spregovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

Vabilo s programom si lahko ogledate tukaj.

Hvala vam za udeležbo!