Cmepius

Trajnost in uporaba rezultatov v evropskih projektih

17 oktobra, 2014
Uspešni na razpisu in izvedbi, zdaj pa bodo z vami delili izkušnje o diseminaciji in trajnosti projektnih rezultatov

V četrtek, 25.9. 2014, smo v Kinu Šiška gostili 4 zanimive predstavnike organizacij v Sloveniji (koordinatorje projektov), ki se uspešno ‘borijo’ na parketu evropskih razpisov.

Zavedajo se, da so tisti, ki so izbrani in sofinancirani, srečna peščica, ki ima možnost spreminjati svojo organizacijo, lokalno okolje,… ,zato so še bolj skrbni ter odgovorni pri načrtovanju in izvajanju projektov.

Tema dogodka je bila trajnost in uporaba rezultatov v evropskih projektih, ki po ugotovitvah CMEPIUS-a, velikem številu projektov še vedno šepa.

Vabljeni koordinatorji so poudarili pomembnost »izvora« projektne ideje in prepoznavanje potreb v organizaciji, ki jih lahko preko projektnih aktivnosti izpolnijo oziroma zadovoljijo. Strinjali so se, da so projektni rezultati uspešni le, če so v gradnjo teh vpleteni vsi, ki so povezani z organizacijo – vodstvo, zaposleni, partnerji, učenci/učeči se,…ter takšni, ki se po zaključku projekta uporabljajo ali nadgrajujejo.

Sodelovanje v mednarodnih projektih prinaša izkušnje na več nivojih;

predstavlja priložnost izmenjave izkušenj, obstoječih praks in novih idej v širšem prostoru ter nudi prostor za preizkušnjo ter kritično vrednotenje novo razvitih rešitev na področju vseživljenjskega učenja. Zaradi učinka projektnih aktivnosti neposredno raste kakovost organizacije, kolektiva in okolja, predstavlja pomembno konkurenčno prednost in referenco.

Zato naj bo način razširjanja, informiranja ter obveščanja o projektnih rezultatih premišljen in ustrezno načrtovan za pravo ciljno skupino. Kljub temu, da se »izobraževanje« ne uvršča med dnevne novice medijev, lahko projektne aktivnosti in rezultate »zabelite« s kakšno zanimivo, atraktivno vsebino, dogajanjem…, ki proda tudi preostalo zgodbo. In pri ljudeh spodbudi zanimanje, motiviranost, elan, pripravljenost na delo… Širši kot je krog ljudi, ki jih stvar čisto zares zanima, boljši bo uspeh širitve in uporabe rezultatov ter dosežkov projekta.

In še spodbudne besede za vse projektne koordinatorje: (ZA)Upajte si. Organizirajte se. Podpirajte se. Ne mirujte.

Z nami so bili:
Živa Ribičič, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana
Peter PURG, Univerza v Novi Gorici
Denis KAČ, Šolski center Celje
Patricija PAVLIČ, Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

 

Napovednik dogodka

V četrtek, 25. 9. 2014, med 14.00 in 16.00 v Kinu Šiška v Ljubljani organiziramo dogodek DELI/SHARE: Trajnost in uporaba rezultatov v evropskih projektih, kjer bodo predstavniki organizacij v neformalnem pogovoru delili znanje in izkušnje o kakovostnem načinu diseminacije projektnih rezultatov, njihovi uporabi ter zagotavljanju trajnosti.