Cmepius

EZD regionalni kontaktni seminar, Češka

18 oktobra, 2019

Med 9. in 11. oktobrom 2019 je v češkem Jachymovu potekal CENE regionalni kontaktni seminar, ki ga je slovenska kontaktna točka organizirala skupaj s kontaktnimi točkami iz Češke, Slovaške, Madžarske, Avstrije in Luksemburga. Skupaj s tremi organizacijami iz Slovenije (Občina Ruše, Beletrina, Zavod za turizem Maribor-Pohorje) smo se mrežili, spoznavali program EZD in oblikovali skupne projektne ideje.

Dogodka se je udeležilo 25 udeležencev iz 6 držav. Srečanje smo začeli v sproščenem ozračju s spoznavno večerjo. Drugi dan so se udeleženci najprej spoznali s podrobnostmi programa Evropa za državljane. Predstavniki kontaktnih točk smo jim predstavili program, predstavnica Izvajalske agencije iz Bruslja pa je predstavila prednostne naloge programa in podala nekaj splošnih usmeritev za uspešen EZD projekt. Po kosilu so se udeleženci razdelili v štiri skupine glede na skupno temo zanimanja. S pomočjo predstavnic kontaktnih točk so začeli z oblikovanjem skupnega projekta. Deževno popoldne smo izkoristili za ogled lokalnih znamenitosti. Ogledali smo si delovno taborišče Jachymov, ki je delovalo od leta 1940 do 1958, v katerem so taboriščniki kopali uranovo rudo. Spustili smo se tudi pod zemljo in si ogledali rudnik uranove rude.

Zadnji dan seminarja so nadaljevali z delom na projektnih idejah, ki so jih za zaključek tudi predstavili vsem udeležencem. Tekom seminarja so se oblikovale 4 konkretne projektne ideje, ki bodo prijavljene na naslednji razpisni rok programa.

Slovenski udeleženci so na seminarju aktivno sodelovali in bili pobudniki oblikovanja projektnih idej. Seminar je minil v delovnem in prijetnem vzdušju 🙂