Cmepius

DELI dogodek – Skupaj do aktivnega državljanstva

9 septembra, 2018

Srečanje bo potekalo v sredo, 17. oktobra 2018, od 9. do 12. ure. Ker smo v evropskem letu kulturne dediščine in je bila to tudi ena letošnji prioritet EZD, se bomo tokrat sestali v gradu Fužine (Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana). Grad je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti, v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

DELI dogodek je namenjen prijaviteljskim in partnerskim organizacijam iz Slovenije, ki so bile uspešne na razpisih programa EZD v zadnjih letih. Novo znanje o državljanstvu, medkulturnosti in podobnih vsebinah, ki so del programa Evropa za državljane, deljenje izkušenj, dobrih in slabih praks, uspehov in težav ter povezovanje med izvajalci v Sloveniji je pomembno, saj prispeva k bolj kakovostnemu načrtovanju in izvedbi projektov.

Prvi del dogodka bo potekalo predavanje s pogovorom na temo evropskega državljanstva z naslovom: »Spoštovanje pravice do raznolikosti kot postulat aktivnega državljanstva moderne države.« Vodila ga bo izr. prof. dr. Marina Lukšič-Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in direktorica študijskega programa Migracije in medkulturni odnosi na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

V drugem delu vam bomo na kratko predstavili statistiko sodelovanja in uspešnosti prijav slovenskih organizacij, potem pa se boste predstavili vi in vaši uspešni projekti. Odprli bomo prostor za izmenjave raznovrstnih izkušenj in naslavljanje izzivov. Srečanje bomo zaključili v sproščenem vzdušju ob prigrizku.

Na letošnjem 1. razpisnem roku je bila skupna uspešnost projektnih prijav 18 odstotna, uspešnost prijav iz Slovenije pa nekoliko višja, in sicer 21 odstotna. Pri projektih mest je bilo odobrenih kar 60 odstotkov prijav s slovenskim prijaviteljem, kar je za 10 odstotkov več v primerjavi z lanskimi rezultati. Vsi skupaj smo lahko nadvse ponosni na ta dosežek, zato je prav, da se srečamo in si čestitamo.

Veselimo se srečanja z vami!

Na dogodek se prijavite TUKAJ. Rok prijave je 12. 10. 2018.