Cmepius

DAN EVROPE, 9. MAJ – »TOGETHER IN EUROPE«

16 maja, 2018
Move2Learn – Learn2Move

Dnevi okrog 9. maja, dneva Evrope, so bili na Šolskem centru Postojna v znamenju mednarodne izmenjave. Obiskali so jih dijaki in učitelji iz Turčije (iz gimnazije Ramazan Atıl Anadolu Lisesi Adana), s katerimi so v lanskem šolskem letu zelo uspešno sodelovali v odmevnem eTwinning projektu Together in Europe. Podeljen mu je bil Evropski znak kakovosti, dijaki pa so dobili nagrado Move2Learn, Learn2Move. Ta jim je omogočal izmenjavo in obisk partnerjev.

Tako je 13 dijakov in dijakinj iz Turčije skupaj s svojimi tremi učitelji in z ravnateljem v dneh od 6. do 11. maja uresničilo bogat kulturni program v Sloveniji. Spoznavali so Notranjsko, Ljubljano in Gorenjsko – z ogledom Bleda, pred odhodom domov pa obiskali tudi Hišo Evrope v Ljubljani in interaktivno doživeli delovanje združenja v različnosti Evropske unije.

Od nedelje do srede so v spremstvu dijakov 2. a in 2. b razreda gimnazije sodelovali pri pouku matematike, angleščine in nemščine, predstavili svojo šolo, svoj kraj in mednarodne projekte (v katerih je sodelovala njihova šola), z navdušenjem spremljali letni koncert šolskega Big banda, si ogledali Muzej krasa in znamenitosti Postojne z obiskom Postojnske jame ter uživali v lepotah narave v Rakovem Škocjanu in na Cerkniškem jezeru.

S tem so na Šolskem centru Postojna uresničili še zadnjo skupno aktivnost projekta Together in Europe, načrtovano kot skupno praznovanje dneva Evrope 2018.

Slovenski dijaki pa si nadejajo dobrega sprejema na mednarodni izmenjavi jeseni – septembra v Nemčiji, na partnerski šoli v Mindnu.

Projekti so vedno znova dokaz, da dobro sodelovanje in prijateljstvo ne poznata meja. Mostove med narodi, verstvi in kulturami gradi Človek med ljudmi – gradijo jih človekova duša, njegovo srce in njegov občutek za sočloveka.
Lidija Mlakar

Avtorica fotografij: Marjeta Špeh, dijakinja Šolskega centra Postojna

Vaše mnenje nam je pomembno - kratka anketa je dostopna tukaj. Hvala!