Cmepius

Novice in dogodki

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa programa Evropa za državljane za Sklop 1 Evropski spomin in Sklop 2 Državljanska udeležba in demokratično delovanje. Med njimi je kar nekaj odobrenih projektov, ki jih koordinirajo slovenske organizacije oziroma v njih sodelujejo kot partnerji. Iskrene čestitke!

V Ljubljani bo septembra potekal 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih. Organizatorji vas vabijo, da do 20. 6. 2017 oddate svoje primere dobrih praks.

Čas počitnic je idealen čas za razmislek o prijavi na razvojno pedagoško konferenco. Prijavite se lahko na dve tematsko različni konferenci, ki se bosta odvijali konec meseca septembra in v začetku oktobra.

Na današnji slovesnosti v Evropskem parlamentu v Strasbourgu so 33 evropskim predstavnikom generacije Erasmus+, ki s svojim delovanjem spodbujajo evropsko povezovanje in socialno kohezijo, v svojem okolju pa soustvarjajo pogoje, ki prispevajo k razvoju družbe, izročili simbolno nagrado. Med njimi je bil tudi predstavnik Slovenije, učitelj Dejan Kramžar.

Evropska komisija je 30. 5. 2017 sprejela nove pobude za šolsko in visokošolsko izobraževanje, vključno s predlogom o spremljanju diplomantov, s katerim bo državam članicam pomagala pri zbiranju informacij o poti, ki jo diplomanti uberejo po zaključenem izobraževanju.

Pridružite se nam 9. 6. 2017 na delavnici Mednarodno sodelovanje kot priložnost za profesionalni razvoj ravnateljev in strokovnih delavcev, kjer bo poudarek na sistemskem načrtovanju profesionalnega razvoja in skladnosti le-tega z načrti vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Ob 30. obletnici programa Erasmus je Evropska komisija pripravila nove možnosti potovanja in odkrivanja Evrope za dijake in profesorje srednjih šol,ki sodelujete v šolskih projektih eTwinning.

Trenutne smernice in novi trendi v razvoju pan-evropske iniciative EURAXESS, mreže organizacij namenjene domačim in tujim raziskovalcem

25. 5. 2017 bomo za vse, ki želite pripraviti projektno idejo v programu EZD,organizirali delavnico v Ljubljani (na CMEPIUS-u), 1. 6. 2017 pa se nam lahko pridružite v Novem mestu (Podjetniški inkubator Podbreznik).

V torek, 16. 5. 2017 ob 10.00 uri bomo na Andragoškem Zavodu Ljudska univerza Velenje predstavili dosedanje rezultate programa na področju izobraževanja odraslih v Sloveniji in možnosti, ki jih program omogoča, ter jih popestrili s primeri dobrih praks, ki jih v Sloveniji ne manjka.

V četrtek, 18. 5. 2017 na CMEPIUS-u organiziramo delavnico, ki je namenjena usposabljanju učiteljev in drugih šolskih strokovnih delavcev za svetovanje dijakom pri opredeljevanju kompetenc, ki so jih razvili med mednarodno mobilnostjo.

V torek, 16. maja 2017, v Narodnem muzeju Slovenije organiziramo srečanje slovenskih organizacij , ki so sodelovale v programu Evropa za državljane od leta 2014 do danes.

V petek, 28. 4. 2017, bo CMEPIUS zaprt.

Med 28. in 29. 8. 2017 bo v Termah Olimia ponovno potekal dvodnevni dogodek eTwinning od A do Ž, namenjen učiteljem in profesorjem vseh predmetnih področij v OŠ in SŠ, vzgojiteljem predšolskih otrok ter ostalemu pedagoškemu osebju, ki so začetniki v mednarodnem šolskem projektnem sodelovanju.

V katalogu KATIS si oglejte zanimiv nabor delavnic, ki jih za vas do konca pomladi pripravljamo na CMEPIUS-u.

Seminar za potencialne prijavitelje bo potekal 14. 4. 2017 ob 10.00 v predavalnici na CMEPIUS-u.

Od 26. do 28. 4. bo v Beogradu potekal eTwinning kontaktni seminar na temo aktivnega učenja in poučevanja s pomočjo eTwinning-a, ki je namenjen učiteljem učencev/dijakov, starih od 11 do 19 let.

Prijavljate strateško partnerstvo pa je izpolnjevanje tabel finančne strukture izziv? Pripravili smo spletni seminar, ki vam bo odgovoril na večino dilem!

Šole in vrtci, ki že vrsto let z nami ustvarjate zgodbe uspeha s pomočjo evropskih programov, pridružite se nam pri praznovanju 30 let Erasmus-a!

Povežite se z ekipo eTwinning ob četrtkih ob 20.00 na spomladanskih eTwinning webinarjih, kjer boste izvedeli več o eTwinning Live, programu Erasmus+ in projektnemu managementu.

Podajte svoje mnenje, izkušnjo ali priporočilo o aktivnosti programa Erasmus+ oz. njegovih predhodnikov. Prispevajte k še boljšemu programu po letu 2020!

14. 3. 2017 bomo na CMEPIUS-u skupaj z Motovilo organizirali predstavitev programov Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa.

Dogodek, ki bo potekal od 18.-20. 5 2017 v Ljubljani, je namenjen spodbujanju kakovosti evropskih šolskih projektov in projektnega planiranja v projektih eTwinning in Erasmus+.

Od 4. do 6. 5. 2017 bo v München-u potekala delavnica za učitelje, ki bo namenjena kulturnemu izobraževanju in priložnostim, ki jih le-to ponuja za inkluzijo.

11. in 12. 3. 2017 bo v Bruslju potekalo eTwinning izobraževanje za pedagoško, kjer se boste seznanili zvrsto orodij in pridobili številne ideje za spodbujanje sodelovalnega in skupinskega dela med učenci oz. dijaki, pa tudi za uporabo IKT pri tovrstnem poučevanju in učenju.

Evropska komisija je 26. 1. 2017 objavila nove podatke, iz katerih je razvidno, da je program EU na področju izobraževanja in usposabljanja, ki letos praznuje 30 let, uspešnejši in bolj odprt kot kdaj koli prej.

Delavnica Intercultural Fluency je namenjena učiteljem, ravnateljem in podpornemu osebju, ki želite razširiti svoje mednarodno sodelovanje. Na podlagi usposabljanja boste lažje predvideli in bolje razumeli, kaj se dogaja v različnih medkulturnih situacijah. Delavnica bo izvedena v dveh terminih.

6. februarja 2017 bomo na CMEPIUS-u izvedli brezplačno delavnico, namenjeno predstavnikom javnih organov ali nepridobitnih organizacij s statusom pravne osebe, ki želijo prijaviti svojo projektno idejo v okviru programa Evropa za državljane.

Enodnevne delavnice za visokošolsko in podporno osebje, ki jo bo na CMEPIUS-u izvedel prof. dr. Declan Kennedy z Univerze v Corku (Irska), se lahko udeležite 16. 2. ali 17. 2. 2017.

Odprte so prijave na zanimiva mednarodna izobraževanja eTwinning, ki se bodo odvila v marcu, aprilu in maju. Izobraževanja so odlična priložnost za pridobitev novih znanj in spretnosti, s katerimi boste lahko popestrili vaše delo v vrtcu ali šoli.

Sredstva za študijske obiske v okviru Slovenskega štipendijskega sklada SI04, EGP in NFM so bila razdeljena, zato prijave niso več mogoče.

Na voljo je prenovljen spletni prikaz CMEPIUS statistik, kjer najdete zanimiv pregled dosedanjega slovenskega sodelovanja v evropskih programih (Vseživljensjko učenje, Erasmus+) ter sodelovanja v programu NFM/EGP.

6. 1. 2017 bo celotna ekipa CMEPIUS-a na zunanjem izobraževanju, da bomo lahko v prihodnje še boljše opravljali svoje delo. Zahvaljujemo se vam za razumevanje!

V januarju bomo za vse bodoče prijavitelje organizirali kar 4 predstavitve programa Evropa za državljanje, in sicer v Kopru, Kranju, Mariboru in v Krškem. Pridite tudi vi, e-prijava je že odprta!

V četrtek, 29. 12. 2016 in v petek, 30. 12. 2016, imamo na CMEPIUS-u kolektivni dopust.

Nacionalna priznanja je nagrajencem izročila ministrica za šolstvo, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič.

Pravilen zapis učnih izidov v programih za izobraževanje odraslih je nujno potreben, če področju izobraževanja odraslih želimo zagotoviti kakovost in transparentnost ter prepoznavnost formalno in neformalno pridobljenega znanja.

Tradicionalna podelitev nacionalnih nagrad jabolka kakovosti bo letos potekala 7. 12. 2016 ob 16. uri v Hotelu Union.

Razmišljate, da bi prijavili Erasmus+ projekt? Začenjamo s serijo seminarjev za potencialne prijavitelje. Pridružite se nam v Mariboru, Kopru ali v Ljubljani.

Na delavnici, ki bo potekala 21. 11. 2016 od 9. do 16.ure na CMEPIUS-u, vam bomo predstavili, kako z izvirnimi besedili razširajti vsebine vaših projektov ter napisati učinkovite zgodbe/bloge/zapise/pesmi.

23. 11. ob 19.30 za pedagoško osebje v vrtcih pripravljamo poseben spletni seminar, namenjen projektnemu vodenju v vrtcih (od oblikovanja projektne ideje do registracije projekta).

25. 11. 2016 bomo v Hotelu Triglav na Bledu organizirali delavnico Učni izidi v izobraževanju odraslih, ki je namenjena izobraževalcem odraslih in tistim, ki pripravljajo programe za izobraževanje odraslih.

V novembru in prvi polovici decembra za šole in vrtce pripravljamo sklop eTwinning webinarjev z uporabnimi vsebinami – med drugim tudi za uspešno prijavo in izvajanje Erasmus+ projektov.

Med 5. in 9. decembrom 2016 bodo v sklopu Evropskega tedna poklicnih spretnosti po Evropi potekali različni dogodki, enega izmed njih bo organiziral CMEPIUS 7. decembra v Ljubljani.

Vabimo vas na medsektorski posvet “Ključ do vključenosti”, ki želi spodbuditi sodelovanje različnih organizacij na lokalni ravni za bolj vključujočo družbo.

Je vaše poslanstvo izobraževati in usposabljati? 20. oktobra je bil v Uradnem listu Evropske unije objavljen Razpis Erasmus+ 2017.

Tematsko srečanje je namenjeno strokovnemu razvoju vseh, ki se pri svojem delu srečujete s tujimi raziskovalci

Rdeča nit letošnjih eTwinning tednov, ki potekajo od 10. do 27. oktobra, je digitalno državljanstvo.

Na letošnji valorizacijski konferenci (15. 11. 2016) bomo spregovorili o osmišljeni rabi IT v učilnici.

Uspešno sodelovanje na mednarodnem visokošolskem sejmu v Indiji, nadaljne aktivnosti pa sledijo na Hrvaškem ter v Bosni in Herzegovini

Tridnevno usposabljanje INTERCULTURAL FLUENCY, ki ga bo izvedel British Council, je na voljo v 4 terminih ter na treh lokacijah (dvakrat bo izvedeno v Ljubljani po enkrat pa v Mariboru in Kopru).

Na seminarju bomo predstavnike vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki v zadnjih 10 letih še niste sodelovali v mednarodnih aktivnostih programa Erasmus+ ali VŽU, opolnomočili, da se boste laže prijavili na naslednji razpis programa Erasmus+.

Pestre rezultate NFM programa bomo predstavili na zaključnem dogodku v Klubu CD 7. oktobra 2016.

Na konferenci, ki jo 23. 9. 2016 v Ljubljani organizira Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji, bodo osrednji govorci dr. Milan Zver, dr. Tibor Navracsics in dr. Maja Makovec Brenčič.

Poučujete v večjezičnem razredu in pri svojem delu uporabljate novo prakso oz. ponujate inovativen način priložnostnega učenja jezika? S projektom ali prakso lahko kandidirate za pridobitev Evropskega jezikovnega priznanja 2016.

Vaš uspešno izveden projekt eTwinning lahko do 31. 7. 2016 prijavite za nacionalni znak kakovosti.

Do 22. 7. 2016 so odprte prijave za brezplačni spletni tečaj “Make eTwinning Live”, ki bo potekal od septembra do novembra 2016.

Med 20. in 22. 11. 2016 bo v Budimpešti potekala letna konferenca ACA na temo sinergije, sobivanja in povezovanja med univerzami in mesti, v katerih delujejo.

#brexit
6. 7. 2016

Kljub izidu referenduma bo sodelovanje Združenega kraljestva v programu Erasmus+ v letih 2016 in 2017 potekalo nemoteno.

1. julija bo Nacionalna podporna služba EPALE ponovno izvedla webinar z naslovom Kako pripraviti in objaviti vsebine EPALE.

Izvajalska agencija EACEA je na svoji spletni strani pravkar objavila rezultate razpisa programa Evropa za državljane – Sklop 2.

23. 6. 2016 bo na MIZŠ potekala predstavitev predloga Strategije in Akcijskega načrta internacionalizacije slovenskega visokega šolstva.

15. 6. 2016 bo na CMEPIUS-u potekala brezplačna delavnica programa Evropa za državljane, kjer boste lahko razvijali svoje projektne ideje.

Naj vaše že opravljeno delo in aktivnosti na portalu eTwinning ne ostanejo neopaženi, sodelujte na 10. konferenci SIRikt z lastnim prispevkom!

Špansko Ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport med 18. 5. 2016 in 29. 6. 2016 organizira MOOC (množični odprt spletni tečaj), ki se osredotoča na program eTwinning.

Na slovenski spletni strani Erasmus+ so objavljeni sklepi za Ključni ukrep 1 – projekte učne mobilnosti po posameznih področjih.

Pridružite se nam na interaktivni delavnici za nadgradnjo projektnih idej, ki jo 7. 6. 2016 skupaj s CNVOS-om in MOVIT-om pripravljamo v Ljubljani.

Praznujte dan eTwinning in dan Evrope in se udeležite kampanje #eTwinning4Diversity danes ob 17-ih na portalu eTwinning!

Vse, ki se ukvarjate z mednarodno mobilnostjo in zaposlovanjem raziskovalcev, 12. 5. vabimo na delavnico, kjer bomo obravnavali teme kot je kulturna raznolikost, kulturna ozaveščenost, kulturna integracija, itd.

Pričnite šolsko leto 2016/17 v duhu mednarodnega sodelovanja in povezovanja, opremljeni z znanjem o projektnem sodelovanju!

V drugi polovici prihodnjega tedna bo ekipa CMEPIUS-a zelo okrnjena zaradi koriščenja letnega dopusta.

Vsi, ki vas zanima sodleovanje v programu Evropa za državljane, lepo vabljeni na našo delavnico v Ljubljani (19. 5. 2016) ali Mariboru (9. 6. 2016).

Rok za oddajo vlog za pridobitev Listine Erasmus+ za mobilnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju (PIU) za obdobje 2016–2020 poteče 19. 5. 2016 ob 12.00.

Mednarodni kontaktni seminar, ki bo potekal od 1.-3. 6. 2016 v Ljubljani, je namenjen osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, ki želijo svojo projektno idejo na temo jezika/učenja in poučevanja jezika uresničiti v okviru mednarodnega partnerstva.

5. aprila je EURAXESS Slovenija v Ljubljani organiziral dogodek, ki se je osredotočal na status žensk v raziskovalni dejavnosti.

Skladno z obvestili odgovornih služb v Sloveniji vam odsvetujemo pot v države, kjer veljajo izredne razmere oziroma izredni varnostni ukrepi.

Webinar je kratko izobraževanje na daljavo, ki se izvaja prek video-konference, tako da se ga lahko udeležite kar od doma, iz vašega naslonjača.

Če bi se želeli naučiti, kako svoje vsebine prenesti in ustrezno prikazati v videu, se nam lahko pridružite na delavnici Video produkcija, ki jo pripravlja EPALE Slovenija.

V Beogradu smo pretekli konec tedna skupaj s slovenskimi univerzami promovirali slovenski visokošolski prostor.

Izvajalska agencija je objavila vsa gradiva z informativnega dne. Vsem zainteresiranim priporočamo ogled dokumentov.

Prijavitelji KA2 strateških partnerstev – na voljo so prijavni e-obrazci v slovenskem jeziku.

Tudi letos vas vabimo na prav posebni eTwinning kontaktni seminar, kjer boste s kolegi iz drugih slovanskih držav svoje projektne ideje lahko razvijali v domačem jeziku.

Prejeli smo 202 prijavi v okviru ključnega ukrepa 1 – projekti mobilnosti. Verjamemo, da vas zanima, kaj se bo sedaj dogajalo z vlogami.

Slovenski štipendijski sklad SI04, EGP in NFM nudi možnosti za financiranje študijskih obiskov visokošolskim organizacijam ter organizacijam s področja osnovnega, srednjega splošnega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

V četrtek, 4. 2. ob 12. uri je na MIZŠ potekala novinarska konferenca o izvajanju programa Erasmus+ v Sloveniji.

Obveščamo vas, da smo ukinili e-naslove, ki so bili vezani na program Vseživljenjsko učenje.

V petek, 5. 2. ob 10. uri Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju s FDV UL organizira strokovni posvet o pomenu in vlogi EU vsebin v slovenskem izobraževalnem sistemu.

V prostorih CMEPIUS-a bomo 10. 2. 2016 izvedli še eno delavnico za KA2 Strateška partnerstva.

Evropska komisija je objavila rezultate o izvajanju programa Erasmus+ v letu 2014, ki izpolnjujejo pričakovanja.

21. 1. 2016 smo na Bledu izvedli seminar ECVET na temo učnih izidov v izobraževanju odraslih.

Nacionalna agencija je pripravila kratek priročnik Razširjanje, raba in trajnost projektnih rezultatov, ki vam bo v pomoč pri pripravi projektnih predlogov.

Na voljo je izredno pester nabor uporabnih izobraževanj, ki bodo izboljšala in popestrila vaše delo v šoli in vrtcu. Stroški izbraževanja v tujini (vključno s potjo) se krijejo iz eTwinning sredstev.

21. 1. 2016 bo na CMEPIUS-u potekala celodnevna delavnica o programu Evropa za državljane, s poudarkom na razvoju projektnih idej in spoznavanju z razpisno dokumentacijo.

Enodnevna delavnica o sprejemnih postopkih in učnih izidih na ravni magistrskih študijskih programov bo potekala na CMEPIUS-u v petek, 5. 2. 2016. Namenjena je predvsem koordinatorjem/skrbnikom programov.

Tuji raziskovalci se lahko z januarjem na CMEPIUS obrnejo za pridobitev informacij in pomoč pri pridobivanju viz ter dovoljenj za prebivanje in delo.

Konec januarja in v februarju bomo ponovno organizirali regijske informativne delavnice za prijave v okviru programa Evropa za državljane.

6. 4. 2016, Brdo pri Kranju. Tema posveta: Izboljševanje procesov učenja in poučevanja v visokošolskem izobraževanju – Vabljeni k oddaji prispevkov!

Potencialnim prijaviteljem na voljo Vodnik Erasmus+ za prijavitelje v slovenščini ter prijavni obrazci tako za projekte mobilnosti kot tudi za strateška partnerstva. Vabljeni k branju!

Nacionalne nagrade smo podelili izstopajočim projektom v evropskih programih izobraževanja in usposabljanja.